تصویر زیر را ببیند:
حالا این تصویر را روی کامپیوترتان ذخیره کنید و با یک نرمافزار مشاهده عکس (مثلا Windows Picture and Fax Viewer) آن را باز کنید. دکمه Restore Down را بزنید و با کوچک کردن پنجره این برنامه، تصویر را کوچک کنید. این کار را به آرامی انجام دهید و الگوهای جالبی که هنگام کوچک کردن تصویر ایجاد میشود را ببینید.
علت چیست؟
اول توضیح بدهم که این عکس چطور تهیه شده است. یک تصویر معمولی (تصویر گل) انتخاب شده و رنگ پیکسلهای آن به صورت یکدرمیان (شطرنجی)، نگاتیو شده. بنابراین تصویر حاصل ترکیبی است از عکس اصلی و نگاتیو آن.
وقتی یک نرمافزار عکس را کوچک میکند، بسته به الگوریتمی که استفاده میکند، ناچار است یک سری پیکسلها را حذف کند. مثلا اگر طول و عرض تصویری با ابعاد 30 در 40 پیکسل نصف شود، عکس حاصل دارای ابعاد 15 در 20 خواهد بود. بنابراین برای نمایش این تصویر باید از 25% پیکسلها استفاده کند. برای این که کلیت تصویر حفظ شود، یک راه این است که سطرها و ستونها را یکدرمیان حذف کنیم و پیکسلهای باقیمانده را کنار هم بچینیم. البته این یکی از سادهترین الگوریتمهای کوچکسازی تصاویر است و الگوریتمهای پیچیدهتری هم وجود دارد.
حال فرض کنید این الگوریتم را برای یک صفحه شطرنجی اعمال کنیم. مثلا صفحه بازی شطرنج را در نظر بگیرید. اگر سطرهای 1، 3، 5 و 7 و همچنین ستونهای a, c, e و g را حذف کنیم، خانههای باقیمانده همگی همرنگ (در این حالت، سیاه) خواهند بود. پس الگوریتم کوچک سازی ما یک تصویر شطرنجی (تقریبا خاکستری) را به یک تصویر کاملا سیاه تبدیل کرد.
تصویر فوق هم در حین کوچکسازی دستخوش چنین الگوریتمهایی شد که باعث شد در اندازههای مختلف، الگوهای جالبی را به وجود آورد.
یک نکته جالب: نگاتیو تصویر فوق تقریباً خودش میشود. برای دیدن نگاتیو تصویر، داخل MS Paint دکمههای Ctrl+I را بزنید. علتاش به عهده خوانندگان!